Opleiding personenvervoer

Indien u een bedrijf wilt starten in het personenvervoer per bus (meer dan 8 passagiers), moet u een door de Kiwa Register verleende vergunning en een ondernemersdiploma hebben. Zo is voorgeschreven in de Wet personenvervoer 2000. Daarnaast bent u als ondernemer bij het vervoeren van personen per bus verplicht om aan bepaalde eisen te voldoen. Het Beroeps Vervoer College (BVC) is gespecialiseerd in het aanbieden van een ondernemersdiploma voor het beroepsvervoer op de weg. Dit diploma is een eis om een vergunning aan te kunnen vragen voor het beroepspersonenvervoer. Bij Beroeps Vervoer College kunt u rekenen op:

 • Snel uw ondernemersdiploma voor beroepspersonenvervoer behalen
 • Persoonlijke begeleiding
 • Studievorm op basis van uw wensen
 • Actuele lesstof
 • Hoge slagingspercentages

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden passend bij uw situatie of wilt u meer weten over een diploma beroepspersonenvervoer? Neem dan telefonisch contact met ons op via 085 060 1362 of vraag vrijblijvend een informatiepakket aan. Vul ons aanmeldformulier in om u direct aan te melden voor de opleiding personenvervoer.

InformatiepakketAanmeldformulier

Voordat u kunt starten met beroepspersonenvervoer

De overheid stelt enkele eisen aan ondernemers die personen per bus vervoeren voordat zij in aanmerking komen voor een communautaire vergunning. Dit is een vergunning die elk transportbedrijf in bezit moet hebben om in- en buiten eigen land te mogen rijden. Een van deze eisen is dat alle chauffeurs in het bezit zijn van een vakdiploma. Om dit vakdiploma te behalen moet u zes examens afleggen. Het Beroeps Vervoer College biedt het diploma voor beroepspersonenvervoer aan. Tijdens deze opleiding wordt u opgeleid voor het vervoer van personen over de weg aan de hand van de volgende zes modules:

 • Bedrijfsmanagement
 • Personeelsmanagement
 • Calculatie
 • Financieel management
 • Wegvervoer Bus deel 1
 • Wegvervoer Bus deel 2

Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan en kom alles te weten over de opleiding beroepspersonenvervoer.

De vereisten om een bedrijf te starten in het personenvervoer

Nadat u het vakdiploma beroepspersonenvervoer heeft behaald, bent u een heel eind op weg om personen bedrijfsmatig te vervoeren. Maar het bewijs van vakbekwaamheid is nog niet voldoende om een communautaire vergunning aan te vragen. De communautaire vergunning wordt ook wel transportvergunning genoemd en wordt verstrekt door het KIWA register. Er zijn drie eisen waaraan u moet voldoen voordat u een vergunning kunt aanvragen of verlengen:

 1. Aantonen van betrouwbaarheid
  U bent als ondernemer verplicht om uw betrouwbaarheid en de betrouwbaarheid van uw bedrijf aan te tonen. U kunt dit aantonen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor een natuurlijk of rechtspersoon. Deze verklaring is te verkrijgen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
 2. Verklaring financiële draagkracht
  Ook moet u voldoen aan de eisen van kredietwaardigheid. U dient te beschikken over een vastgesteld minimaal vermogen welke u aantoont door middel van een jaarrekening, vermogensopstelling of belastingaangifte. Vanaf 1 januari 2015 worden alle risicobedrijven jaarlijks beoordeeld. Deze bedrijven moeten vanaf heden jaarlijks aantonen in hoeverre zij kredietwaardig zijn. Op het moment dat een onderneming een eigen vermogen heeft opgebouwd dat meer dan 20% van het totale vermogen is, wordt het niet meer als risicobedrijf beschouwd. Vanaf dan mag een bedrijf zich eens in de vijf jaar laten toetsen op kredietwaardigheid. Wel geldt hierbij een eis dat er geen achterlopende leningen meer zijn.
 3. Bewijzen van vakbekwaamheid
  Na het behalen van het vakdiploma beroepspersonenvervoer bij het Beroeps Vervoer College kunt u bewijzen dat u vakbekwaam bent. Het erkende vakdiploma wordt getoetst door de divisie CCV van het CBR door middel van zes verschillende examens. Het gaat om de volgende modules:
  • Bedrijfsmanagement
  • Personeelsmanagement
  • Calculatie
  • Financieel management
  • Wegvervoer bus deel 1
  • Wegvervoer bus deel 2

Bij het Beroeps Vervoer College vinden wij het belangrijk dat u de opleiding naar eigen wens kunt inrichten. Daarom bieden wij diverse studiemogelijkheden aan. U kunt op vier verschillende manieren studeren: klassikaal, begeleide thuisstudie, gecombineerde opleiding of een lesboekenpakket. Zo kunt u zich ideaal voorbereiden op de examens op een manier die bij u past. Lees meer over de verschillende studievormen.

Vraag een informatiepakket van de opleiding aan of meld u direct aan. Voor vragen kunt u ons bereiken op 085 060 1362 of via info@beroepsvervoercollege.nl.

Communautaire vergunning aanvragen

Wanneer u aan bovenstaande drie eisen voldoet, is het tijd om uw vergunning aan te vragen. Voor het aanvragen van een communautaire vergunning heeft u de volgende documenten nodig:

 • Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier van de communautaire vergunning
 • Een Verklaring Omtrent het Gedrag van de eigenaar of alle vennoten
 • Een kopie van het bewijs van vakbekwaamheid (het vakdiploma)
 • Een kopie van de meest recente jaarrekening
 • Lijst met kentekens

Een communautaire vergunning is vijf jaar geldig. Daarna kunt u deze verlengen voor een volgende periode van 5 jaar.

Kunt u niet wachten om als ondernemer aan de slag te gaan? Meld u dan aan voor het behalen van uw diploma beroepspersonenvervoer bij het Beroeps Vervoer College. Wij informeren u graag over onze opties. Bel ons op 085 060 1362 of vraag een gratis informatiepakket aan.